Τοπικά Μουσεία

Ιατρικό Μουσείο Κύπρου

Το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου, ιδρύθηκε στις 11.09.2001 με την επωνυμία Ιατρικό Μουσείο Κύπρου (Cyprus Medical Museum) με έδρα την Λεμεσό, με αριθμό Μητρώου 219 σύμφωνα με τον περί Σωματίων και Ιδρυμάτων νόμου 1972 της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την τότε Επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού αποτελούμενη από τους ιατρούς Νικόλα Χριστοδούλου, Μάριο Φιλίππου, Γιάννη Ιωάννου, Ανδρέα Κοτζιαμάνη, Φρειδερίκο Τσολάκη ,Σάββα Φράγκο και Μέλιο Γιάννακα. Είναι  ίσως το μοναδικό ιατρικό Μουσείο στο είδος του τόσο στον Ελληνικό χώρο όσο και στη Μέση Ανατολή.

Η στέγαση του Μουσείου έγινε τελικά κατορθωτή το 2011 χάρις στην αναπαλαίωση και παραχώρηση ενός θαυμάσιου παραδοσιακού κτιρίου από τον Δήμο Πολεμιδιών, τον Δήμαρχο Γιώργο Τ. Γεωργίου και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Διέπεται, ρυθμίζεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις πρόνοιες, όρους και περιορισμούς που περιέχονται στο καταστατικό του. Σκοπός και στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή παλαιών και κλασσικών ιατρικών εργαλείων, συσκευών, μηχανημάτων και βιβλίων, η συντήρηση και προστασία τους καθώς και η ανάδειξη τους σε συγκεκριμένο χώρο στη Λεμεσό, για την ανάδειξη της άσκησης της Ιατρικής στην Κύπρο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Τα διάφορα εκθέματα χωρίσθηκαν σε 7 ενότητες ειδικοτήτων και αναδεικνύονται μέσα από την κατάλληλη τοποθέτηση τους σε πλατφόρμες με τον ανάλογο φωτισμό, χρησιμοποιώντας πλαστικές κούκλες με ανάλογες στολές και οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζει εικόνες μιάς άλλης εποχής όπως η αναπαράσταση τοκετού και περιποίησης νεογνού της δεκαετίας του 1940, Χειρουργείου της δεκαετίας του 1950, Ωτορινολαρυγγολογίας του 1950, Οφθαλμολογίας 1940, Ορθοπεδικής , Ακτινολογίας, Παθολογίας - Καρδιολογίας και πολλά άλλα. Σε όλα τα εκθέματα περιγράφεται η χρήση τους, η περίοδος που χρησιμοποιήθηκαν και ο δωρητής τους.

Πιστά αντίγραφα αρχαίων ιατρικών εργαλείων που ανευρέθηκαν στην Πάφο και αλλού καθώς και ολιγόλεπτα DVDs που παρουσιάζουν σε οθόνες αφής την μοντέρνα άσκηση της ιατρικής, δίνουν μια ολοκληρωμένη περιγραφή της διαχρονικής εξέλιξης της ιατρικής μέχρι σήμερα.

Μεγάλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, όπως ηλεκτροκαρδιογράφος και μηχάνημα αιμοδιάλυσης.

Μια πλούσια συλλογή DVDs που περιέχει τις εργασίες όλων των Διήμερων συνεδρίων και άλλες εκδηλώσεις του ΙΣ Λεμεσού τα τελευταία 35 χρόνια προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Παλαιά έγγραφα, πρωτόκολλα και αναμνηστικές πλακέτες και μικρή βιβλιοθήκη με όλα τα βιβλία που έχουν γραφεί για την ιστορία της ιατρικής της Κύπρου, συμπληρώνουν το μουσειακό υλικό.


Ημέρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη - Σάββατο
Ωράριο Λειτουργίας:  9:00 πμ – 5:00 μμ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:  99841541
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο:  iatrikomouseio@cytanet.com.cy

Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο χώρος που στεγάζεται το Μουσείο είναι μια παραδοσιακό μικρό καφενείο του τέλους του 19ου αιώνα, ενταγμένο σε ένα συγκρότημα τουρκοκυπριακών κατοικιών, στο οποίο έχουν αποφευχθεί οι μεγάλες επεμβάσεις που να υποσκίαζαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χώρου. Αντίθετα προβάλλεται έμμεσα η αρχιτεκτονική του όπως και όλα τα σχετιζόμενα στοιχεία της αρχικής χρήσης του χώρου και γίνεται αναφορά στο ιστορικό του κτηρίου.

Το Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί μια αρχαιολογική συλλογή κεραμικής και πλούσιο υλικό σχετικό με τις ανασκαφές και τα ευρήματα της περιοχής των Κάτω Πολεμιδιών. Η αρχαιολογική Συλλογή αποτελείται από 17 αγγεία που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Αρχαιολογικό ΜουσείοΠαρά το μικρό μέγεθος του μουσείου, αποτελεί το πρώτο στο είδος του στη Κύπρο ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις.

Για σκοπούν ενίσχυσης και καλύτερης προβολής των εκθεμάτων χρησιμοποιούνται διάφοροι εκπαιδευτικοί σταθμοί όπως α) Παντογνώστες (τύπου αεροφωτογραφιών) με πληροφοριακό αλλά και εικονογραφικό υλικό και β) Διαδραστικά συστήματα με την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τα ημερολόγια ανασκαφών μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και αντικείμενα που δεν είναι προσβάσιμα από το ευρύ κοινό.

Με τους πιο πάνω τρόπους αποκτούν τα εκθέματα ενίσχυση και δημιουργείται έτσι ένας μουσειακός χώρος- κέντρο πληροφοριών ο οποίος παρέχει τις ανάλογες πληροφορίες, έμμεσα και άμεσα, σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις ανασκαφές στη περιοχής κ.α.